h1

Göteborg, jag förstår dig inte. Del 2

29 oktober 2008

Boplats Göteborg bjuder på informativ läsning på sin hemsida. Tanken verkar vara att svara på de enklaste frågorna via hemsidan och på så vis avlasta personalstyrkan från telefonsamtal och mail.

Fint tänk, men det blir lite kontraproduktivt.

Vad texten i stället gör är att blottlägga och skrika ut allt som är fel med Boplats: Man-kan-inte-få-lägenheter-via-detta-system. Det struntar förstås självgoda Boplats i och låter i Fråga/Svar-upplägget hela fuck you-inställningen till bostadssökande människor lysa igenom.

Ingen har förtur på Boplats Göteborg, trumpetar de ut, som om de skulle vara en oförvitlig demokratisk högborg: omutliga, rättrådiga. De missar poängen; vi vill bara ha ett kösystem, lite ordning och reda. Texten ”Har du fått jobb i Göteborg och vill in på bostadsmarknaden? Räkna inte med någon förtur för det.”, är så komiskt fel att någon borde ta bort den. Eller bara skämmas lite. ”Vill du bo och arbeta i Göteborg? Lycka till, retard!”

7. “Jag är skötsam, har bra jobb och inga betalningsanmärkningar. Varför får jag ingen lägenhet.”

Svar: De registrerade på Boplats Göteborg ser ungefär ut som befolkningen gör i stort. De allra flesta arbetar, studerar eller är pensionärer. Några få procent är arbetslösa eller har försörjningsstöd. Drygt 85 000 personer är registrerade som bostadssökande på Boplats. Majoriteten av dessa skulle kunna beskriva sig själva med meningen ovan. En sak kan man dock undra över – vad är ett bra jobb?

Ett mångordigt svar som tyvärr bara poserar som ett svar.  Grundfrågan “Varför får jag ingen lägenhet?”, skiter Boplats i. Och vad menar de med sista meningen, varför raljerar Boplats över vad ett bra jobb är, det borde väl inte spela någon roll?

Jo, naturligtvis spelar det roll, eftersom hyresvärdarna godtyckligt får VÄLJA UT DE ATTRAKTIVASTE SÖKANDE! Tack, Boplats, för att ni gnider in det i ansiktet på oss. Men vi visste redan.

Sista frågan, ”Det är rena lotteriet att söka på Boplats.”, sammanfattar på ett utmärkt sätt hur Boplats fungerar. Vad de svarar? Att de är medvetna om det, men att allt är i sin ordning.

Det tar jag som en krigsförklaring, Boplats.

Annonser

2 kommentarer

  1. Haha. Mycket rolig. Fortsätt följetongen, tack. 150 personer har varit registrerade sedan 2004, de har inte fått någon lägenhet på fyra år, och det skyltar Boplats glatt med. Lycka till, liksom


  2. […] famnar djupt « En stilla undran En undrens värld 22 april 2009 Tillfällig vapenvila råder, jag har fått ett erbjudande från Boplats. Inga större förhoppningar, naturligtvis, i stället […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: