h1

Oh my Lard!

8 augusti 2008

Det faktum att Jan Majlard är en av landets sämsta skribenter men ändå har fast anställning på SvD brukade ge mig som student på journalistprogrammet en smula hopp; Här verkar det finnas plats för alla förmågor, tänkte jag optimistiskt om mitt framtida yrkesval. Jag hade fel, naturligtvis. Många är kallade, ännu fler utlasade, som det gamla ordstävet lyder.

Det sista gäller inte mig i och för sig, det har inte blivit någon karriär som journalist ännu. Något som till stor del kan tillskrivas det faktum att jag hoppade av utbildningen med två terminer kvar för att i stället börja jobba på en golfklubb (en inte obetydlig petitess i sammanhanget…). Men jag vill gärna tro att det är snarare var Jan Majlards fel, hans generande stilistik drev mig från yrket.

När nu OS brakar loss ges utmärkta tillfällen att njuta av Majlards språkliga krumsprång och omständliga prosa, SvD har förstås sett till att skicka sitt ess till Peking.  Som den här målande ögonblicksbilden från pressläktaren under fotbollsmatchen mellan Sverige och Kina, fångad av Majlards skarpa blick när han läste över axeln på en kinesisk kollega:

Superlativen bland de julgransliknande skrivtecknen duggade med all säkerhet tätt. Det var många färglada bollar i grenen.

En lika gåtfull som baktung metafor. Kanske använde den kinesiske kollegan smileys i sin text, kanske hade han färgglada flirtkulor i sitt knä? Bara Majlard vet.

Metaforer och liknelser landar alltid lika lätt i raderna för honom, som en fjäril med ömma fötter. Som här, apropå vilka sporter som i framtiden kan bli en del av OS:

Nästa steg är att den glamouröst välgödda Formel 1-cirkusen hand i hand med broder golf bjuds in att gasa respektive svinga genom de fem färglagda ringarna.

Ett sista citat, där Majard oväntat och inte så lite krystat upplyser oss om sina egna idrottsmeriter:

Landhockeyn fyller 100 år i Peking. Militärtjänstgöring förhindrade mig 1979 från att ta SM-guld i sporten där man bara får använda ena sidan av klubban, vilket sammanträffadet med Selaöpojkarnas starke man Bosse Carlsson i en hotellobby under sommarens EM i Österrike minde om.

Se där. Jag skulle gärna försöka bena ut den där vindlande meningen och försöka förstå hur den passar in i sammanhanget att landhockeyn fyller 100 år, men jag avstår. Och nöjer mig med att konstatera att bara Majlard kan skriva Majlard. För vilket vi skall vara evigt tacksamma.

Annonser

One comment

  1. Haha, den med landhockeyn var inte smidig alls. Borde det inte vara dags för ännu en granskning av GP? Som prenumerant kan jag säga att både Nöje och Sport är i värre skick än någonsin. Johan Rylander formger två Springsteen/Iron Maiden-bilagor i månaden (kopierar två dagar-mallen och kastar in några rubriker från graffitisidan). Johan Lindqvists krönikor är mördande lama som alltid och i hans värld är U2 och Kent ännu det mest spännande som finns. Mats Härd har inte något att ge oss läsare. Har han inte haft på säkert 10 år.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: