h1

Lackmustest

6 februari 2008

Det finns på GP ett sätt att säkerställa hur mycket Göteborg läsaren utvinner ur vissa texter i tidningen, särskilt gäller detta avdelningarna Världens gång, Tyket och Peter Hjörnes söndagsledare. Testet genomförs minst två gånger i veckan och går till enligt följande: Det trycks upp ett testexemplar av kommande upplaga som i ilfärd budas över till Polhemsplatsen. Väl där bärs tidningen upp till fikarummet där Thomas Kristiansson redan sitter och väntar – allvarlig och koncentrerad, nästan surmulen. Han väljer ut texterna och river noggrant en lagom stor bit av dessa ur tidningen, knycklar och rullar ihop papperet till en liten boll som han sedan försiktigt placerar under överläppen. Om det utan problem går att snusa pappersprillan är det grönt ljus att trycka hela upplagan. Det hela är över ganska snabbt men det hinner ändå gå en ilning efter ryggraden av både oro förväntan hos nattredaktionen medan de väntar på Thomas korta, bekräftande nick. Till denna dag har GP-prillan alltid hållt måttet.

Bland de äldre hamn- och varvsarbetarna i Göteborg har det förstås länge varit känt att man kan använda vissa GP-sidor till att knåda en ihop en prilla. Ingen minns längre vem det var som började, eller varför, men när alla andra resurser var uttömda gick det alltid utmärkt att riva ut en bit papper ur tidningen för att få sin snus.

Tyvärr varar inte GP-prillan så länge, papperet löses upp och blir snabbt geggigt. Men smaken är helt ok. Och billig är den ju också, under alla omständigheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: